Sport

Při rozhodování je třeba v prvé řadě brát v úvahu zdravotní kritérium, protože vybraný sport psovi nesmí škodit. Pro nejlepší výsledek je ideální, když zvolená aktivita dělá radost zvířeti i pánovi, jde především o zábavu.

Některé činnosti vyžadují jistou finanční investici, něčemu se lze věnovat doma, jiné sporty a často i soutěže organizují kynologické kluby, různé spolky či příznivci konkrétní aktivity. Poohlédněte se po internetu, jistě najdete v okolí příležitost, jak své pokusy sdílet s dalšími zájemci. Pak už jen správně vybrat.

AGILITY

Principem asi nejpopulárnějšího psího sportu vůbec je co nejrychleji a s co nejmenším počtem chyb proběhnout trať parkuru s různými překážkami. Pes běží na volno a je ovládán pouze slovními povely, pohybem a ukazováním. Variantou tohoto sportu je agility cross, při němž se běhá v terénu a překonávají se přírodní i umělé překážky.

COURSING

Coursing je terénní dostih. Běhá se na louce, nejlépe s přírodními překážkami, umělá návnada (igelitový střapec) se táhne na lanku a dráha, kterou střapec opisuje, simuluje běh zajíce.

DOGDANCING

Při tzv. tanci se psem předvádí psovodapes na hudbu předem připravenou sestavu, která obsahuje běžné cviky z poslušnosti. Ale i další triky, fantazii se meze nekladou.

Na co dát pozor? Některé cviky jsou pro nedospělého psa s nedovyvinutými klouby nebezpečné (couvání, chůze na zadních, rotování v otočkách, skoky).

DOGFRISBEE

Zábavný sport spočívá v házení disku psovi, který ho musí ještě před dopadem na zem chytit a přinést zpátky. Výhodou je, že frisbee se dá házet téměř všude a je levné.

Na co dát pozor? Letící disk nesmí mít ostré nebo hrbolaté hrany ani otvory, aby byl pro psa bezpečný. Nejlepší je koupit ho přímo v prodejně psích potřeb.

DOGTREKKING

Orientační pochod se psem je extrémní vytrvalostní sport. Účastníci musí v časovém limitu zvládnout mimořádné vzdálenosti, obvykle 100 a více km. 

Pro koho se hodí? Pes by měl být schopen ujít 100 km za dva dny, nesmí mu vadit žádné počasí, a protože má během závodu zakázáno chodit na volno, měl by být ukázněný, nezdržovat a netahat.

OBEDIENCE

Slovo obedience znamená v překladu poslušnost nebo ovladatelnost, a přesně to se na trénincích psi učí. Nejde o přísný dril, spíše o budování vzájemného vztahu: důležité je pouto psa a psovoda. Na co dát pozor? Musíte dbát na pozitivní motivaci, aby pes trénoval s chutí a výcvik tak přinášel kýžené výsledky.

PASENÍ

Vycvičení psi umějí pomáhat s dobytkem i jinými zvířaty. Například stačí nepatrný povel, pes přeskočí ohradník, oběhne stádo a šikovně ho zažene zpět do stáje. Na nácvik potřebujete stádo ovcí nebo aspoň hejno drůbeže, což je řešitelné. Výcvik s ovcemi totiž nabízejí některé farmy.